Kako skrbeti za savno, da vas bo rade volje grela?

Veliko vprašanj in skrbi se pojavlja na temo vzdrževanja (suhe-finska, bio, infra) savne – kako jo negovati in zanjo skrbeti, da bo lepa toliko časa, kolikor bo v uporabi – se pravi mnogo let. Brez potrebe! Savna je zelo nezahteven sostanovalec, ki vam ne bo povzročal preglavic. Če se boste z njo ˝dogovorili˝ o preprostih pravilih, boste dolgo časa bivali v sožitju.Začne pa se zagotovo pri osebni higieni.

Vlaga?!

Največ pomislekov je slišati okoli vlage. Se bo zadrževala v prostoru, kjer se savna nahaja? Kako je z lesom v savni in vlago? Ojoj, kaj če se mi voda polije po tleh?

STOP! Povečana vlaga v savni je trenutna. Le-ta se zaradi visokih temperatur zelo hitro posuši, del se jo prezrači v prostor, kar pa tudi ne bo imelo nikakršnega negativnega vpliva, saj je količina vlage, ki jo pridelamo med savnanjem, majhna. Nekaj vlage vase sprejme les in jo potem počasi oddaja, ker pa nikjer ne zastaja, ne mora povzročiti gnitja ali plesni. Nega v vlažno oz. suho krpo bo dovolj.

Ja, kaj pa prezračevanje?

Savna za domačo uporabo ne potrebuje posebnega prezračevanja. Če je izdelana kvalitetno, je zračenje z odpiranjem vrat v prostor povsem dovolj. Če vas skrbi, da bi to lahko vplivalo na predmete okoli savne, si lahko oddahnete in skrbi namenite zadevam, kjer je to upravičeno. Savna vam jih s tega vidika ne bo povzročala.

Na kateri polici v trgovini boste našli čistilo za savno?

Na nobeni. Savna posebnih čistil ne potrebuje. Bolj je pomembno, da so čisti njeni uporabniki. Vsak zase mora vedeti, kako vzdrževati osebno higieno, pa tudi v savni ne bo problemov. Tuš pred savnanjem je samoumeven, prav tako uporaba svežih brisač na klopi pa tudi na tleh pod nogami. Kakšno kapljico vode, ki ostane pod pečjo, boste brez problema pobrisali, če se prej že sama ne bo posušila. Z vlažno krpo se nežno obriše klopi in naslonjala, to pa je vse.

Ostala nega pa spada pod normalno čiščenje doma, kot je pomivanje tal in čiščenje stekel. Pa tudi za to vam ni potrebno uporabljati agresivnih sredstev – kis, limona, soda bikarbona so vaši dobri prijatelji.

Sliši se preveč preprosto.

In tudi je. Če savno normalno uporabljamo in se sproti držimo nekaj pravil, bo naše druženje s savno vedno prijetno. 

Bi pa vseeno omenila nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav, ko ste ponosni lastnik savne:

  • ​pri finski savni bodite pozorni na kamenje, ki ga je priporočljivo menjati na eno leto oz. odvisno od stanja kamenja
  • če ima vaša savna uparjalnik, preventivno izpraznite rezervoar z vodo po uporabi, da zmanjšate nabiranje kamenja v rezervoarju – spet brez skrbi, četudi ga bo nekaj ostalo na posodi, zopet je tukaj vaš prijatelj kis
  • ne pozabite – sveže brisače pod deli telesa, ki so v stiku s savno
  • po prenehanju uporabe savne pustite vrata odprta, da se bo savna prezračila
  • tako kot pri uporabi savne, naj obvelja zdrava pamet tudi pri čiščenju – smisel savne je SPROSTITEV in ne misel na njeno vzdrževanje, čiščenje itd., kar nas na koncu odvrne od njenega prvotnega namena
  • če savno nekaj časa ne uporabljajte, jo dobro prezračite, obrišite z vlažno krpo, potem pa hitro savnat

Naj vedro s krpo ne zamenja vedra z vodo in zajemalko!

Torej, daleč najmanj zahteven sostanovalec, ki ga lahko imate, je savna. Kar zahteva od vas je vlažna krpa in čimbolj pogosta uporaba, da se v njej sprostite in jo delite z vam prijetno družbo. Vedro z vodo v roke in akcija – savnanje!

Shopping Cart