5 dilem, ki jih pustite pred savno

Ste že kdaj stali pred savno in razmišljali kaj, kako, zakaj, koliko?

Ljudje smo polni pomislekov, upravičenih in (pogosto) neupravičenih. Lahko je razlog stereotip, mnenje vseh možnih (kvazi) strokovnjakov, splošno znano dejstvo ali pa smo slišali od enega, ki je slišal od drugega, kateremu je povedal tretji. In na podlagi takšnega mnenja si ustvarimo svojo sliko. Fino je, če niste naivni in se kdaj pa kdaj prepričate na lastne oči/ušesa/usta/roke, preden se odločite nečemu verjeti.

Kakšne stvari so prav super za preizkušat. Na primer, če imate pomislek o okusu sladoleda, ga vzemite eno kepico. Tudi če vam ni všeč, ga veliko verjetno lahko zamenjate s prijateljem, ki ima vam priljubljen okus, njega pa navdušite za svojega. Ali pa se potrudite pojesti to kepico, potem pa si za nagrado naročite najljubši okus 🙂 Ja vem, slab primer… poletje je, sladoled se jé brez pomislekov! Katerikoli okus!

Ravno tako, brez pomislekov, morate vstopiti tudi v savno. Verjamem, da se je komu od vas pojavila katera od (spodnjih) dilem, medtem ko ste zrli v savno in se odločali med vstopiti ali ne vstopiti.​​ Pojdimo se Myth Busters-e (se spomnite dveh hecnih stričkev iz Discovery Chanell, ki sta preverjala zanimive mite, potem pa jih potrdila ali ovrgla?) in rešimo 5 dilem, ki se pojavijo v savni, vendar jih morate pustiti pred njo!

1. Zgoraj brez? Pa spodaj tudi.

Pomisleki glede oblačil v savni se pojavljajo kar pogosto, sploh pri začetnikih v savnanju – predvsem zaradi nelagodnega občutka ob razgaljanju pred neznanci. Ob obiskovalcih, ki so v savni s pravim namenom in le-ti so v večini, je nelagodje odveč.

Oblačila ostanejo pred savno že iz razloga, ker vplivajo na sprejemanje in oddajanje toplote v telesu, ki je v savni precej izrazito. Tudi zaradi povečanega potenja so ovira, saj se pod oblačili pot zadržuje in je možnost reabsorbcije. Hkrati pa vplivajo na bolj lahkotno in sproščeno počutje. Če pa res ne gre brez, naj bodo oblačila kar se da minimalistična. Raje kot na ulici, si dajte duška z minimalizmom v savni.

Je pa nujno!, da imate s seboj v savni kvalitetno brisačo in rjuho za sedenje/ležanje, eno pogrnete pod noge, s tretjo pa si brišete pot. Higiena!

2. Kdo bo prvi zunaj? Kdorkoli, ki mu tako paše!

Savnanje ni tekmovanje, kdor dlje zdrži v savni. Čas, preživet v savni ne šteje, če se ne počutimo dobro in se savnamo na silo. Hkrati je pretiravanje lahko zelo nevarno, saj lahko v kombinaciji z zdravstvenimi težavami privede do resnih zapletov. Predvidoma smo v (finski) savni 15minut, v infra smo lahko do pol ure, potem pa sledi ohlajanje in počitek. Zatem lahko cikel ponovimo.

Nič ni narobe, če vam je v savni lagodno samo nekaj minut. Ravnajte se po občutkih in poslušajte svoje telo!

3. Pssst, tukaj se savnamo.

Na klepet in kavico se odpravimo v bližnji lokal ter predebatiramo vse od zadnjih modnih trendov do tečne tašče, ki nam želi prevzgojiti otroka. V savni pa smo zaradi potrebe po sprostitvi in miru ter odklopa od vseh situacij in tem, ki jih na kavici obdelamo. Če slučajno naš namen ni tak, pa spoštujmo ostale, ki po vsej verjetnosti niso prišli poslušat vas. Če smo v savni z družbo in je vsem do razpravljanja, okej. Načeloma pa smo notri v tišini in se raje osredotočimo nase.

4. Miljon neznanih kapljic potu in čistoča? Z lahkoto!

Vas ob vseh potečih se neznancih v savni skrbi za higieno, ane? Ob predpostavki, da se osnovnega reda vsi držijo, ni niti manjše bojazni za nečistočo. Za domačo savno pa ste odgovorni sami, kjer je red še lažje vzdrževati. 

Savne zaradi visokih temperatur že od nekdaj spadajo med najčistejše javne prostore in so jih uporabljali tudi za rojstvo, zdravljenje obolelih, oskrbo umrlega na njegovi zadnji poti, nekateri so v savno podaljšali kar kuhinjo in v njej pripravljali prekajeno meso ter ostalo hrano. Tudi nasploh so jih imeli za posebno svetišče.

Je pa osnovna telesna higiena pomembna na vsakem koraku, ne samo v savni in je sicer za večino samoumevna. Za dodatno čistočo v savni se skrbi z uporabo brisač in rjuh ter normalnim čiščenjem savne po uporabi.

5. Brisača v savni ni za brisanje okoli ust

Ne skočite v savno ravno v trenutku volčje lahkote ali s piknik košaro v roki. Ob visokih temperaturah je telo obremenjeno, hrana pa bi ga obremenila še bolj zaradi povečane prekrvavitve v prebavnem traktu, telo pa kri v savni potrebuje za odvajanje toplote. Spet je vpliv odvisen od posameznika, vendar se dobro uro pred savnanjem hrano splošno odsvetuje. Pazite na zadostne količine tekočine, poslužujte se predvsem vode in nesladkanih čajev, tudi med vmesnimi počitki. Čeprav prisegajo Finci na pivo, ampak mi nismo Finci 😉 Nekaj časa po savnanju pojejte kaj lahkega. Sadje in zelenjava sta dobra izbira, saj vsebujeta veliko tekočine ter vitaminov in mineralov, ki nadomestijo izgubljene med savnanjem. Po drugi strani pa je lahko nasvet tudi – jejte kar vam paše. Če veste, kaj vam paše 😉

Še preden se greste savnat, na dan z besedo, če se vam poraja še kakšna dilema. Tako kot oblačil, ličil, sramu, skrbi in ogretih glasilk, se tudi dileme znebite pred vstopom v savno.

Shopping Cart