Če je že vse BIO, pa naj bo še savna!

A ni vse, kar je BIO, ¨IN¨? Od hrane, oblačil, plenic, postelje do hiš, hotelov, blablabla. Če piše bio, pomeni, da je zdravo, nadvse priporočljivo, če ne že kar nujno, poleg tega je cena razumljivo visoka, saj so uporabljeni posebni postopki in protokoli ( beri: marketinški prijemi ), da bio izdelek pristane v naših rokah. A sploh vemo, kaj vse te BIO oznake pomenijo in kje se to izkaže za resnično in kje za laž? Ne.

Bio savna?

In če je že vse bio, pa naj bo še savna. Z razliko, da za savno vemo zakaj in kaj je pri njej BIO 🙂 Če si malo za hec predstavljam, kako bi lahko izgledalo savnanje v marketinški bio savni ( da ne bo pomote, berite z zavedanjem o močnem pretiravanju in uporabi sarkazma, kar je zame najmanjši problem 🙂 ).

Bio savna je zdrava že na pogled, saj je bio. Ogrodje je narejeno iz bio sibirskega macesna, klopi pa iz bio lipe. Že ko nas samo obdaja bio les, vpliva blagodejno na naše zdravje, kaj šele, ko na njem sedimo. Si sploh ne morem predstavljat, kakšne izgube trpijo ljudje, ki se savnajo kar v navadni savni iz navadnega lesa. Tudi peč je seveda bio. To pomeni, da porablja bio elektriko in sprošča bio toploto. Ta toplota segreva telo na bio način in tudi potenje je čisto bio in se skozi kožo sproščajo bio toksini, čeprav so bili ob zaužitju nič kaj bio. Da ne pozabim na res posebno bio kamenje v peči. O eteričnih oljih, zeliščih in soli, ki jih dodajam na segrete kamne, seveda ne dvomim, da so ohinsploh bio.

Dovolj heca. Sploh ne bom nadaljevala, ker se mi o besedi na b že sanja in vrti.

Ja, tista na B ali zeliščna savna

Da ne omenim ponovno b besede, zeliščna savna in je enaka tisti na b, je v bistvu novejša različica klasične finske savne. Če je ne kombiniram s funkcijo b, doseže temperature do 100 stopinj Celzija in ji lahko rečemo kar fin(s)ka. Če pa si zaželim višje vlage in svojega najljubšega vonja, pa se odločim za nadgradnjo finske in se poslužim funkcije bio.

Ob tem povišam vlago na 60-65%, temperatura pa je ob takšni vlagi nižja, nekje med 40 in 50 stopinj Celzija. Zaradi tega je potenje pospešeno in povečano. Jap, dve brisači ne bodo odveč. Dodana zelišča ob izparevanju vlage sproščajo vonj in esence v zrak, ki v stiku s kožo in ob vdihavanju blagodejno vplivajo na naše telo. Danes sem izbrala evkaliptus, ker se mi že nekaj zeha, evkaliptus pa poživlja in osvežuje, glede na letni čas pa je tudi super, saj deluje proti prehladom, gripi in ostalim respiratornim obolenjem.

Na morje?

Se vam toži po morju, medtem ko je zunaj minus in sneg? Ja, vem kako je. V takšnem primeru si kratek dopust in oddih pričaram kar v savni z dodajanjem mediteranskih zelišč, kot sta sivka in rožmarin. Evo, pa sem na morju, brez dvodnevnega pakiranja, čakanja v koloni in otepanja komarjev. Vroče mi je pa tako ali tako že.

Še ideja za naslednjič, ko boste res ob obali – naberite zelišča, ki so vam všeč, da se boste lahko v hladni polovici leta z njimi potolažili med savnanjem.

Shopping Cart