Vodič za jogo v savni: 5 vaj za boljše počutje in odličen videz

Redno izvajanje joge izboljša držo, gibkost, ravnotežje in mišično moč. Dokazano zmanjšuje stres in znake depresije ter nespečnosti. Predstavljamo vam 5 joga vaj, ki so enostavne za izvedbo tudi če še nikoli niste izvajali joge. Prav tako so zlahka izvedljive na prostoru, ki ga ponuja savna. Učinek vaj bo opazen že po prvem ritualu.

! Ena izmed odličnih lastnosti joge je, da ne potrebujete nobenih posebnih pripomočkov ali spodobnosti, da jo izvajate!

Ne pozabite: izpostavljenost toploti deluje terapevtsko na telo, vendar previdnost ni nikoli odveč. Bodite pozorni na odzivanje telesa in spremljajte, kaj vam sporoča. Zagotovite telesu dovolj tekočine, da ne dehidrirate, hrane pa ne uživajte nekaj časa pred savnanjem. Dodatke in čimveč oblačil pustite zunaj savne – manj je več!

1. položaj: Gora

Vaja je odlična za izboljšanje drže in ojačanje nog ter stopal. Vrh glave poravnajte s središčem medenice ter konec brade vzporedno s tlemi. Položaj zadržite med 30 sekund do 1 minuto, dihajte počasi in enakomerno.

2. položaj: Strešica

Vaja krepi hrbtne in trebušne mišice, poleg tega povečuje nivo energije. Istočasno vpliva pomirjajoče. Učinkovito razteza in sprošča mišice celotnega zadnjega dela telesa. Zadržite položaj do 3 minute oz. do točke, ko vam je v položaju še udobno.

3. položaj: Bojevnik

Bojevnik je položaj, ki krepi vaš hrbet in središče telesa ter zelo učinkovito razteza celotne mišice nog. Je najbolj pogosta vaja pri jogi in je odlična za ravnotežje ter izbojlšanje sposobnosti osredotočanja. Zadržite položaj od 30 sekund do 1 minute.

4. položaj: Položaj otroka

Ta položaj resnično dela čudeže, če vas težijo bolečine v spodnjem delu hrbta ali v vratu. Razteza mišice celotnega hrbta ter pomaga pri doseganju globoke sprostitve. V tem položaju se lahko zdržite od 3 do 4 minute.

5. položaj: Kobra

Položaj kobre spodbuja delovanje prebavnih in trebušnih organov. Okrepi tudi hrbtenico ter mikro mišice, ki hrbtenico obkrožajo in podpirajo, kar se odlično projecira v boljši drži in zdravem hrbtnem delu telesa. Položaj zadržite od 15 do 30 sekund.

Namaste!

¨Nama¨ pomeni poklon, ¨as¨ pomeni jaz in ¨te¨ pomeni ti. ¨Namaste¨, jogijski pozdrav, tako pomeni jaz se poklonim tebi oziroma moja duša se pokloni tvoji. Izvajamo ga v stoječem položaju, s sklenjenimi rokami pred srcem (srčno čakro) in zaprtimi očmi, glava je priklonjena. Druga možnost tega položaja je stoječ položaj s sklenjenimi rokami pred ¨tretjim¨ očesom, to je pred čelom, potem priklonimo glavo in roke spustimo do srca.

Namaste!

Vir: www.tylohelo.com/

Shopping Cart