Ali sem hedonist?

V zadnjem času mnogokrat slišan izraz HEDONIZEM slovar slovenskega knjižnega jezika razlaga kot filozofski nazor, da je cilj življenja uživanje. Smo zares hedonisti in če smo, smo v dobrem pomenu besede ali je vse več hedonistov, ki je uživanje življenja obrnilo v svoj prid in jim je mar le za lasten užitek? Kje je meja?

“A passion for pleasure is the secret of remaining young,” Oscar Wilde

Groba razlaga hedonizma je užitek v življenju. Ena plat razlage hedonizem obravnava kot uživanje v materialističnem, fizičnem in zelo egoističnem smislu. Takšnim hedonistom naj bi bilo mar le za svoj lasten užitek in se ne ozirajo na to, kako ga dosežejo. Doseganje njihovega cilja, torej užitka, je le pot, ki jo bo končni rezultat upravičil.

Dobro poznan primer konkretnega hedonizma 🙂

Kot vedno, smo za zlato sredino in se s skrajno obliko hedonizma nočemo obremenjevati. Poglejmo, kako smo lahko zmerni hedonisti vsi in kako prav je, da smo!

Bodi gurman!

Okušanje novih okusov, jedi in sestavin, raziskovanje različnih kulturnih značilnosti hrane, obiskovanje restavracij, barov ali stojnic s hrano na tržnici – razvajanje brbončic je vsekakor odlična izbira in brez slabe vesti hedonistično obnašanje!

Sprosti hormone sreče

Znano je, da šport in gibanje pozitivno vplivata na zdravje našega telesa, hkrati pa različni športi sproščanjo tudi kup hormonov v našem telesu, ki imajo precej močne učinke na naše počutje. Serotonin, oksitocin, adrenalin so le nekateri izmed njih, ki povročijo močne občutke zadovoljstva, sreče in dobrega počutja. V takšnih občutkih pa človek zlahka uživa, kajne?

Intenziven hedonist pa je ljubitelj adrenalinskih športov, ki imajo namensko tudi takšno ime – nevarnost, pogum, spretnost in preizkušanje mej sposobnosti ter malo tudi sreče daje posebne in zelo intenzivne občutke užitka, zmožnosti in uspeha.

Odklopi se!

Druga skrajnost pa je lahko užitek v popolni sprostitvi, odklopu od zunanjega sveta in poglobljenem dojemanju samega sebe. Wellness oaze z različnimi terapijami, meditacije, joga, arome, zvoki ali savna – karkoli nas sprosti, odklopi, odpelje in odmakne od stresnega vsakdanjika, nam lahko nudi izjemne užitke.

Kamor te pot zanese

Potovanja, pričakovanje novega, odkrivanje nepoznanih poti, krajev in običajev – izkušnje, ljudje, spoznanja, ki jih pridobimo na potovanjih, so neprecenljiva in lahko uživamo v njih še dolgo po prihodu domov. Zanimivi dogodki, novi podvigi in doživetja ter ¨slike¨, ki nam jih raznolikosti nepoznanega in tujega sveta nudijo, pa nas napolnijo s srečo, entuziazmom, navdihom ter občutkom, ki ga uživamo tisti trenutek in tam!

Pomembno je, da vsak v sebi najde del hedonista! Sledi iskanje stvari, dejavnosti, dogodkov, početij, v katerih ta njegov hedonist zares uživa. Zakaj ne bi bil nekdo užitkar na področju kulinarike, drugi adrenalinskih športov, tretji pa v sproščanju v wellness centru?

V takem primeru bodi hedonist in uživaj!

Shopping Cart