Izguba zavesti v savni in kako se ji izogniti?

Brez strahu! Izgube zavesti ne bo povzročila savna. Povzročitelj ste lahko vi sami, če ne upoštevate nekaj osnovnih zakonitosti, ki jih določa savnanje oz. dejavnosti, ki tako ali drugače izpostavijo telo neobičajnim razmeram.

Se pa je neljubi dogodek zgodil gospodični med savnanjem, ki smo si ga minuli vikend privoščili po dobri smuki.

Zakaj ter kako bi lahko to preprečila?

Savna sama po sebi na organizem deluje sproščujoče, ga krepi in zdravi. V primeru, ko se vanjo odpravimo neustrezno pripravljeni, pa lahko sami sebi povzročimo nevšečnosti.

Vzrok:

Zgodaj zjutraj smo se odpravili od doma brez zajtrka 5-urni smuki naproti. Postanek z dvema kavama in majhnim rogljičkom. Vmesni postanek med smučanjem z nekaj krekerji in piškoti ter kuhanim vinom. Hitenje na pozno kosilo, ki je bila solata, potem pa takoj v savno, da ne zamudimo programa.

Je že jasno, zakaj je gospodična izgubila zavest?

  • Celodnevni napor – smučanje
  • Neustrezna prehrana – premajhna količina
  • Savnanje takoj po zaužiti hrani
  • Premajhen vnos tekočine skozi celoten dan in med savnanjem
  • 20 minut v finski savni pri T cca 80°C

Ko je gospodična zapustila savno, je občutila slabost. Sprehodila se je do avtomata z vodo. Slabost ni popustila, odpravila se je pod hladen tuš. Že na poti proti tušu je občutila tudi vrtoglavico, zato se je želela usesti. Še preden je prispela do klopi, namenjeni počitku, je izgubila zavest in se z udarcem v glavo zgrudila.

Ob pravilnem ukrepanju je gospodična hitro prišla k zavesti, nevšečnosti je povzročal glavobol, krvavitev iz nosu ter kasneje ugotovljen pretres možganov.

Mogoče se sliši grozno, vendar lahko takšne situacije brez problema preprečimo, če le malo razmišljamo 🙂

Torej, POMEMBNO, preden se odpravite v savno:

– približno uro pred savnanjem ne jejte

– čez dan se redno prehranjujte in zagotovite zadostne količine tekočine

– v savno se ne odpravljajte, če se počutite slabo, ste izčrpani in slabotni

S temperaturami in časom NE PRETIRAVAJTE! Poslušajte svoje telo in opazujte počutje – sami se poznate najbolje, zato upoštevajte svoje omejitve!

In brez panike – izguba zavesti je v savni redek pojav in je brezdvomno odvisen le od vsakega posameznika. Če se držite le nekaj preprostih načel, vam bo savna nudila le užitek, sprostitev ter popolno nego telesa.

Kako bi vi ukrepali v takšni situaciji, bi se znašli?

Naslednjič jo rešujemo – podobno bomo pogledali, kako odreagirati v takšni situaciji in jo čimbolj preprosto rešiti, brez dodatnih nevšečnosti.

Shopping Cart