Katere so najbolj TRENDY sprostitve?

1. Forest bathing

Življenje v harmoniji z naravo. Gre za trend, pri katerem preprosto vpijamo vso lepoto, vonj in zvoke narave z enim samim ciljem: da izboljšamo fizično in psihično zdravje. Raziskave so pokazale, da takšen način sproščanja zniža krvni tlak, izboljšan utrip srca in znižan nivo stresnega hormona kortizola. 

Kako? Odpravite se v naravo, kjer boste sami s seboj. globoko dihajte, opazujte okolico in prisluhnite zvokom narave. Ne pozabite doma pustiti vse tehnologije in motečih dejavnikov.

2. Pobarvanke za odrasle

Mogoče se sliši smešno in otročje, vendar je trend barvanja pobarvank za odrasle v močnem porastu. Gre za zanimive in hkrati bolj zapletene vzorce, mandale in ornamente z motivi iz geometrije in narave. Barvanje, izbor barv in mešanje le-teh aktivira obe polovici možgan. Osredotočenost nam pomaga, da odklopimo misli in težave. Obenem nas početje popelje v obdobje otroštva. Tako pobarvanke za odrasle zmanjšujejo stres in tesnobne občutke, sprožajo nekakšno meditativno stanje, prispevajo pa tudi k boljši pozornosti. Sproščujoč učinek, ki pomirja, spodbuja kreativnost, s pravo izbiro barv pa smo deležni tudi barvne terapije.

3. Sproščanje z gongi

Zvok gonga nas odnese v stanje, v katerem naj bi nas zdravila lastna zavest. Doživeli naj bi svoje Bitje onkraj kriterijev časa, prostora, materije. V meditacijah se umiri delovanje možganov v alfa stanje, z valovanjem med 7 in 15 hz; zvok gonga pa omogoča globoko sprostitev theta in delta stanja, ko se frekvenca upočasnjuje od 7 vse do 0,5 hz. To je stanje globokega sna, popolne sprostitve ter uskladitve leve in desne možganske polovice, to pa omogoči zlitje človeka z njegovo višjo zavestjo, notranjo inteligenco. Sprostitev z zvokom ni nujno samo z gongi – sprošča tudi glasba, ki nam je všeč, nas pomirja in nam vzbuja prijetne občutke.

4. Hygge – danska umetnost srečnega življenja

Ni ravno tehnika sproščanja, je pa trend v načinu življenja, ki naj bi nam prinašal sproščenost, srečo, stik s samim seboj in splošno zadovoljstvo. Dandanes se *hygge* širi Zahodno in južno od Danske kot trend, v skandinavskih deželah pa naj bi bil stalnica in način življenja že dolgo časa. ˝Hygge je občutek pripadnosti in topline, trenutek udobja in zadovoljstva. Najdete ga lahko,če se vprašate, kje se počutite najbolj domače, katere so vaše navade in obredi, ob kom ste najbolj sproščeni, kaj vas najhitreje razvedri in kaj potrebujete, da vam je udobno. Skuhajte si skodelico kave ali čaja, pogreznite se v najljubši naslanjač in se prepustite trenutku.˝ Na knjižnih policah boste našli veliko priročnikov, ki vas bodo ˝naučili˝, kako doseči hygge.

5. Savna ostaja

Savna še vedno ostaja sprostitev telesa in duha ter skrb za zdravje, njena priljubljenost zaradi mnogih pozitivnih učinkov pa še vedno narašča. Katerakoli vrsta savne bo na nas imela blagodejen in zdravilen učinek, držimo se le pravila, da upoštevamo lastno počutje, želje in potrebe.

Shopping Cart