Treniraš? Za rast mišic poskrbi tudi savna!

Čeprav zunaj zelo zimsko, se toplejši meseci in kratki rokavi hitro bližajo. Telovadnice, dvorane in fitnes klubi so polni željnih izklesane postave in lepo oblikovanih mišic. Kaj če vam povemo, da lahko savnanje pospeši preoblikovanje telesa in rast mišic?

In ne samo tistim, ki brezglavo hitijo, trenirajo, se odrekajo in izumljajo nove diete, da bodo ˝fit˝ do poletja. Predvsem bo savna zelo pozitivno vplivala na ljudi, katerih šport, gibanje in ostale fizične aktivnosti predstavljajo del njihovega vsakdana.

Šport in savna?

Če je bila savna včasih znana le po sprostitvi in očiščevalnem učinku, je dandanes pozitivnih vplivov na telo znanih vse več ter tudi znanstveno dokazanih. Ena izmed tem, ki je na udaru ter pod drobnogledom, je svet športa v relaciji s savno. Ne le zaradi sprostitve mišic po športnih naporih temveč tudi zaradi učinkov, ki naj bi jih imela savna pri krepitvi telesa, mišic in povečevanju vzdržljivosti. Poleg tega je kombinacija fizične aktivnosti in savne več kot odlična, saj oboje telo krepi, pospešuje njegovo delovanje, ga sprošča tako fizično kot miselno hkrati pa poskrbi, da si takrat vzamemo čas zase in ga kakovostno preživimo.

Kaj pravijo zdravniki?

Po raziskavah zdravnika in znanstvenika Dr. Rhonda Perciavalle Patrick, Ph.D, lahko športniki savno izkoristijo sebi v prid – dvigovanje telesne temperature lahko znatno pripomore k izboljšanju rasti mišic in vzdržljivosti – Dr. Patrick je ta učinek poimenoval hipertermično učinkovanje, ki pozitivno vpliva na rast in krepitev mišic, sprostitev le-teh ter celotnega sistema.

Medtem, ko je telo izpostavljeno vročini, postopoma postane nanjo bolj odporno – v ta namen okrepi celoten sistem, da je lahko kos visokim temperaturam in spremembam. To prinese mnogo pozitivnih učinkov na celotno telo, počutje in zdravje. En izmed njih je tudi ta, da se poveča volumen plazme v telesu ter pretok krvi do srca in mišičnih tkiv, s tem pa tudi večja preskrba telesa s snovmi, ki jih potrebuje za boljše delovanje. To vpliva na izboljšanje nivoja proteinov ter rastnega hormona, ki se izločajo med ški zaradi sprememb v temperaturi.

Vendar:

Ni tako enostavno – kljub odličnim lastnostim in vplivom, katere ima savna na naše telo, brez našega dela ne bo nič. Ne bo se zgodilo, da se bomo nekajkrat odpravili v savno in do poletja izklesali telo.

Pozitivne učinke na naše mišice bomo opazili ob pravilni kombinaciji treningov ter savnanja. Tako kot obiski v fitnesu, vodeni vadbi ali gibanju v naravi, naj tudi obiski v savni postanejo rutina

– poleg večji mišični vzdržjivosti in masi, boste nasploh okrepili celotno telo, izboljšali imunski sistem ter telo očistili toksinov

– mišice se bodo sprostile in bodo bolje pripravljene za delo

– telo se bo odpočilo in vi boste imeli več energije, ki vam bo prav prišla tudi pri treningu

Vir: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/24/sauna-benefits.aspx

Vir fotografij: Savne Štrus, Freepik

Shopping Cart