Velikost savne: kakšna bo ustrezna zame?

Domača savna mora biti prilagojena nam. Tako z vidika vrste savne, izbire opreme, dizajna in zelo pomembno – velikosti. Kako izbrati primerno velikost savne za naše potrebe?

Poglejmo, kako ugotovimo, kakšne so te potrebe.

1. Velikost prostora

Večkrat nam velikost savne določi že prostor, kjer jo nameravamo postaviti. Predvsem, če imamo na voljo manjši prostor. Lahko je to le niša v kopalnici, lahko pa poseben prostor, ki bo namenjen le savni in razvajanju. V vsakem primeru imamo vse možnosti, da si uredimo takšno savno, kot si želimo, in jo bomo predvsem z veseljem uporabljali. V tem koraku je zelo pomembno načrtovanje savne – da je pravilno umeščena in organizirana. Po meri izdelana savna se bo z obliko popolnoma prilagodila dimenzijam.

Najbolj pogoste dimenzije savn (globina x širina)

  • Infra za dve osebi, sedeč položaj: 100×120 cm
  • Infra savna za 3 osebe oz. polležeč položaj: 110×150 cm
  • Infra savna za 4 osebe oz. eno ležišče: 110×200 cm
  • Finska savna z enim ležiščem za eno do dveh oseb: 120×200 cm
  • Finska savna z dvema fiksnima ležiščema za dve do štiri osebe: 160×200 cm

2. Vrsta savne

Tudi vrsta savne vpliva na njeno velikost. Ponavadi finske in bio savne zavzamejo več prostora. Svoje prostorske zahteve ima že sama peč, vanjo pa navadno umestimo eno ali več ležišč. Ni pa to pogoj. Finsko ali bio savno pa si lahko privoščite tudi v manjših prostorih – poglejte primere skrbno načrtovanih in izdelanih savn, umeščenih v majhen prostor, ki pa nudijo vse, kar so si naročniki želeli:

  • Nadgradnja kopalnice z manjšo kombinirano savno – bio + infra
  • Premišljeno umeščena finska savna
  • Majhna, a učinkovita savna – bio + infra

Zaradi navade sedenja v infra savni je ponavadi ta manjših velikosti. Zato je tudi zelo priljubljena, za uporabo nam je takoj na voljo, porabi malo energije, nadgradimo pa jo lahko z uparjalnikom – v solno infra savno. Tako nam lahko savna okvirnih dimenzij 120×100 cm zagotavlja popolno razvajanje in savnanje, zanjo pa se v našem domu hitro najde prostor.

Če pa nam užitek, sprostitev in popolno izkušnjo savnanja predstavlja tradicionalen postopek savnanja v finski ali bio savni, ne sklepajmo kompromisov. Dober pregled prostora, ki nam je na voljo, skrbno načrtovanje in izdelava savne bodo vsekakor zagotovili rešitev, ki nam bo ustrezala.

3. Število oseb, ki bo savno uporabljalo večino časa

Poudarek je na večino časa. Ne izbirajmo velikosti savne glede na željo druženja s prijatelji v savni enkrat letno. Pomembno je, da ugotovimo, koliko oseb bo v savni preživelo vse leto. Velikost izberimo glede na to, ali smo to mi sami ali pa tričlanska družina. Vsekakor bo učinkovitost savne veliko večja, ker bo prilagojena njenim pogostim uporabnikom in njihovim željam. Tako bomo zagotovili, da bomo savno uporabljali z veseljem, kar je tudi razlog, zakaj smo se za domačo savno po meri odločili. 

Tudi v primeru, če bo savno obiskalo več ljudi, bo dovolj prostora – če pogledamo na primeru finske savne za dve osebi, z dvema ležiščema. Večino časa v njej preživi par, uporablja jo nekajkrat na teden, včasih pa se zgodi, da se ob obisku otrok vanjo odpravijo skupaj. Takrat bodo ležišča namenjena sedenju več oseb – druženje, sprostitev in užitek v savnanju bodo zagotovljeni vsem. Primer takšne savne si oglejte TUKAJ.

4. Kakšna je moja popolna savna?

Iz tega izhajamo, ko se odločamo za domačo savno. Naj bo to finska, bio ali infra savna, nadgrajena z bio uparjalnikom ali barvno terapijo zvezdnatega neba – zanjo se bomo odločili, ker želimo v sprostitvi, savnanju in razvajanju uživati v našem domu. Izbrali jo bomo zase in prav to je največji razlog, zakaj nam mora savna popolnoma ustrezati. Seveda je treba večkrat skleniti kompromis, vendar le v prid naših želja. Z izdelavo savne po meri nam je to omogočeno.

Shopping Cart