Domača savna: priprave na sezono savnanja

Načeloma savna ne pozna sezone – če želimo, da iz savne, finske ali infra, potegnemo vse, kar nam ponuja, moramo savno obiskovati redno in vse leto. Pa vseeno je med nami, ljubitelji savne, mnogo takšnih, ki jim savna zadiši v hladnejšem delu leta. Četudi savno poleti pošljemo na dopust, jo moramo na sezono, ko bo delala na polno, pripraviti. Kako?

1. Pregled savne

Upamo, da vam ob ponovnem vstopu v savno ni bilo treba omesti pajčevine. Preglejte, če je vsa oprema za savno na svojem mestu.
Kaj potrebujete v finski ali bio savni? Peč s kamenjem, vedro z zajemalko, termo in higro meter, peščeno uro. Prav vam bodo prišla tudi eterična olja, zelišča.
Kaj potrebujete v infra savni? Peščeno uro, če imate uparjalnik, lahko tudi eterična olja, zelišča, himalajsko sol.

Preglejte tudi les. Les v savni je v naravni obliki in tako se tudi obnaša. Če je uporabljena pravilna vrsta lesa za savno (trepetlika, sibirski macesen …), z njim ne bomo imeli težav. Normalno pa je, da sčasoma na mestih, kjer je več vlage, površina lesa postane hrapava – to mesto nežno obrusimo s finim brusnim papirjem. 

2. Delovanje savne

Preden se po premoru prvič odpravimo v našo domačo savno, opravimo zagon savne – preverimo pravilno delovanje peči, kontrolne enote, infra grelcev, osvetlitve ipd.

3. Kamenje v finski in bio savni

Na kamenje radi pozabimo, saj se njegova zmanjšana učinkovitost ne opazi takoj. Vendar je pomembno, da kamenje v peči pregledujete redno. Kamenje se zaradi segrevanja in ohlajanja izrabi in začne krušiti. Kako pravilno poskrbeti za kamenje, si preberite TUKAJ.

4. Se še znamo savnati?

Malo za šalo, malo zares. Spomnite se, kaj vam je prejšnjo sezono v savni najbolj ugajalo. No, ni pravila, da vam bo tudi zdaj. Kaj nam ustreza, je odvisno od našega počutja, razpoloženja, zdravstvenega stanja. Začnite počasi, postopoma stopnjujte temperature in čas. Kadarkoli pa imejte v mislih, da čez svoje zmožnosti ne smete! Savno zapustite, ko tako čutite in ne, ko preteče peščena ura. Kdaj je zares pravi čas, da zapustite savno? Odličen odgovor boste našli TUKAJ.

5. Še nimate savne?

Tudi to ni problem. Savne (tipske ali savne po meri) so zelo nezahtevne in jih lahko postavite v katerikoli prostor. Ta ne potrebuje dodatnih priprav na savno. Ker so savne izdelane tudi po meri, se lahko odlično prilagodijo okolici, novogradnji ali že izgrajenemu prostoru. 

Rezervirajte si brezplačni posvet z našimi strokovnjaki za savne!

Brezplačen in korekten posvet, ki vam bo podal odgovore na vaša vprašanja.

Shopping Cart