Pravi počitek se začne šele izven savne!

˝Ja kaj pa drugega počnemo v savni, kot počivamo??˝ boste rekli. Saj se vendar v savno odpravimo takrat, ko potrebujemo počitek, odmor, sprostitev in odklop. In brez dvoma nam savna to nudi. Vendar je savnanje postopek, pri katerem ne smemo ¨goljufati˝ in iti po bližnjici. Upoštevate vse korake? V spomin na srednjo šolo, sem vam napisala plonk listek o počitku med savnanjem – če se vam zgodi, da pozabite, kaj in kako. Brez skrbi ga uporabite, ne boste kaznovani z odhodom iz savne 😉

Savna = odmor x2

Čas v savni + čas po savni

Pomeni: zelo pomembno je, kako preživimo čas med intervali v savni

Že res, da tudi ko smo v savni, počivamo. Vendar je glede na razmere v savni za naše telo okolje vseeno obremenjujoče (kar tudi hočemo, saj se na ta način krepimo). Zato moramo telesu potem nameniti vsaj toliko časa počitka, kot smo ga preživeli v savni. Da se okrepčamo s sadjem, popijemo vodo ali čaj in se umirimo. V javnih savnah imajo za to namenjene posebne prostore, ločene od savn, ki jih imenujejo kar restroom – soba za počitek. Pravila so savnarjem samoumevna – brez hrupa, glasnega pogovora, hrane in nepotrebnih motenj.

Tudi doma ne smete pozabiti na počitek! Ob savno si ˝parkirajte˝ ležalnik, zofo ali karkoli, da vam bo med počitkom udobno. Če ob savni nimate prostora, se po tuširanju odpravite v spalnico ali dnevno sobo – pomembno je, da bo mir! Ta čas izkoristite in osrečite stare mame, babice in dedke, da bodo prišli na svoj račun in utrudili svoje vnučke, hiša pa bo medtem prazna.

Zakaj je počitek tako pomemben?

V savni telo pregrejemo, izločimo strupene snovi in znoj, očistimo kožo. Zaradi pospešenega delovanja srca se tudi prekrvavitev poveča, prav tako se pospeši  delovanje ledvic in izločanja odpadnih snovi v sečnino. S pregrevanjem telesa krepimo imunski sistem in povečujemo odpornost. Obenem se sprostimo tako fizično kot tudi psihično, kar vpliva na zmanjšanje bolečin v mišicah in sklepih.

Kaj vse se dogaja, ane?

Potem je verjetno jasno, zakaj je po vsakem odhodu iz savne nujen počitek in okrepčilo. 

Koliko počitka?

Ravno prav 😀 S takšnim odgovorom na plonk listku med kontrolno nalogo ne bi bili zadovoljni, kajne? 🙂

Za počitek velja splošno pravilo, da naj bi trajal vsaj toliko časa, kolikor dolgo smo bili v savni. Torej če naš obred savnanja obsega 3 odhode v savno po 15min, to vključuje tudi tri počitke po vsaj 15min, s tem da se priporoča zadnji počitek malo daljši, preden zaključimo s savnanjem. Je pa s številkami tako, da se jih ne držite kot pijanec plota. Poslušajte se. Tako glede časa v savni, kot počitka izven nje. Saj  boste sami vedeli, kdaj in koliko je dovolj. Je pa pomembno to: NE HITITE!

Shopping Cart