Ob prvih znakih gripe in prehlada…ste že prepozni

Tega v oglasih za farmacevtske zadeve ne boste slišali. Kakopak, če pa se njihovo delo začne, ko ste že prehlajeni. Ko ste zdravi, z vami nimajo veliko dela, razen pri ponudbi shujševalnih, anticelulitnih, antiage, blablabla, karkoli se že pač odločijo, da ni lepo in da je treba odpravit. In vas spet naredijo ˝nezdrave¨ 😉 Je pa pri njih toliko bolj ˝veselo˝, ko vas že kaj boli ali pa če se vam to samo zdi. Pridrvijo, s pomočjo zdravnikov in marketinga, in bi za vas ˝dali vse˝, da vas pozdravijo. Upam, da je sarkazem očiten. Nisem pa še zasledila zdravila, leka, pastil, sirupa, kreme, preveze ali česarkoli, ki bi bil antinaivnostni 😉

(v razmislek ob začetku sezone kihanja in smrkanja. In obljub polnih farmacevtskih oglasih)

Baje je po toči zvoniti prepozno. Tudi pri zdravju je tako. Ko ga načnemo, se moramo zelo potruditi, da ga spravimo v njegovo najboljšo pozicijo, žal je to mnogokrat nemogoče. Zanimivo se mi zdi, da se iz tega nič ne naučimo. Neumnosti, trende, znamke, osebnosti zlahka vzamemo za svoje in jim z zavezanimi očmi sledimo. Zakaj ne bi tako sledili razumnim napotkom, kako skrbeti zase? Mi smo za preventivo!

Kako nezboleti?

Nočemo, da do prehlada sploh pride. Boste rekli, da so viroze, virusi, bacili, bakterije, bavbavi povsod okoli nas in se jim ni moč izogniti. Res je. Lahko pa na nas nimajo vpliva ali pa vsaj ne v takšni meri, kot bi ga lahko.

Najboljša preventiva je zagotovo dolgoročno in konstantno ravnanje. Ga pa mora vsak posameznik ˝naštudirati˝, da mu bo ustrezal in služil. In ne gre samo za preventivo pred prehladom. Kaj lahko torej vpeljete v svoj vsakdanjik, da vam ne bo potrebno prevečkrat pihati v robček?

  • ​Verjetno še niste slišali za zdrav življenjski slog 😉 Kakorkoli nam ga vsi prodajajo, je res, vendar je različnih slogov prav toliko, kot nas. Kaj jesti, koliko se gibati, spati, pogovarjati, umivati, … Okviri in merila obstajajo, znotraj tega pa se potrudite najti ravnovesje sami.
  • ​Druga zadeva je sodelovanje z naravo. Ponuja nam toliko preprostih, a zdravih, zdravilnih in blagodejnih darov, mi pa gremo enostavno mimo ali jih celo pohodimo. Stvar so nam olajšali že naši predniki in vse raziskali ter preverjeno uporabljali. Arcnije! Spet se nočemo učiti. Mogoče bi nam starši morali govoriti o takšni šoli in snovi, ko smo poslušali, naj se pridno učimo, da nam ne bo treba delat? 😉

​Učiti in svetovati o področjih zdravja in vplivih nanj bi bilo smešno, ko za to nekdo ni usposobljen. Vam pa zagotovo lahko priporočamo savnanje v preventivni namen, in ne samo proti prehladu. Zakaj?

Eno savno za zdravje, prosim!

​Zgodovina savne sega že tisoče let nazaj in ima svoje niti po celem svetu, le vsak jo je drugače poimenoval. Razvila se je iz enakih potreb in z enakim namenom, čeprav takrat še ni bilo interneta, televizije in telefonov, da bi si lahko med seboj svetovali, kaj in kako oni ter drugi.

Deluje po čisto fizikalnih in naravnih principih segrevanja, ohlajanja, šokiranja, obremenjevanja in s tem utrjevanja. Brez kemije 😉

Nekaj splošnih vplivov savnanja, ki skrbijo za preventivno preprečevanje bolezni in splošno izboljšanje zdravja:

  • pospeševanje cirkulacije krvi
  • izboljšanje delovanja imunskega sistema
  • pospešeno potenje ter izločanje toksinov iz telesa
  • pospešitev presnove in metabolizma
  • zmanjševanje stresa (ja, tudi zaradi stresa lahko zbolimo)
  • sprostitev

Vsi učinki savne imajo tudi nadaljne pozitivne posledice. Savna vas ne more kar pozdraviti, lahko pa zelo pozitivno vpliva na vas, da sploh ne boste zboleli. Pri tem gre omeniti, da je za dolgotrajnejše vplive potrebno tudi redno savnanje.

Shopping Cart