Kaj je tehnološki detox in zakaj ga potrebujemo prav vsi?

Ves čas povezani, dostopni in na voljo – online. Panični, ko pozabite telefon doma, kličete, pišete med vožnjo, ves čas na preži za novimi piski? Sodoben način življenja skoraj vsakega posameznika. Velike prednosti ima digitalizacija, vprašanje pa je, če se zavedamo slabosti, ki nam jih tehnologija in konstantna povezanost s svetom prinaša. Kristalno jasno je, da nas ljudje, ki imajo koristi od tega, ne bodo opozarjali na škodljiv vpliv njihovih prodajnih adutov. Zato moramo na to misliti sami in se zavestno kdaj tudi odklopiti in resetirati.

Zakaj detox?

Tehnologija nam sicer veliko zadev, postopkov in dela olajša, hkrati pa nam lahko tudi veliko energije posrka, pa se tega še zavedamo ne. Ves čas preverjamo emaile, Facebook obvestila in sporočila, kadarkoli dosegljivi na klic in odgovor. Telefoni, tablice in računalniki spijo poleg nas in zaradi tega večkrat sami ne spimo, televizija pa je v marsikateri spalnici postala samoumevna rutina, da se sploh lahko odpravimo v posteljo.

Veliko raziskav je že bilo opravljenih na temo vpliva digitalne tehnologije na telo in duha, nekateri izsledki pa niso najbolj obetajoči. Vpliv na razvoj možganov, spremembe v odnosih z ljudmi, težave s komunikacijo, nezavedanje realnosti, upad koncentracije ipd.

Ste vedeli, da lahko od piskov, zvočnih obvestil in opozoril postanemo odvisni? Stalno pričakovanje na ˝pling˝ ob novem lajku, sporočilu ali komentarju je pogojeno z izločanjem hormona sreče dopamina ob pisku. To nas dela srečne, vsi pa si želimo tega občutka čim pogosteje. In smo v začaranem krogu. Več piskov, bolj ˝srečni˝.

Kako?

Za vsako spremembo je potreben trud, sploh če želimo odpraviti ali zmanjšati zadeve, ki nas delajo ˝srečne¨ in so postale naša navada. Nekaj nasvetov, kako se lotiti detoxa in odklopiti od vse digitalizacije in tehnološkega napredka.

Kvalitetna zamenjava

​Ni dovolj, da samo obrnete telefon z ekranom navzdol ali ugasnete zvonjenje, da se boste lahko odklopili od vseh motečih dejavnikov. Potrebno je poiskati nadomestek za naprave in čas, ki ste jim ga namenili – kvaliteten nadomestek, ki bo preusmeril našo pozornost nanj, nas sproščal, razveselil, pomiril, … Lahko je to samo nekaj globokih vdihov na svežem zraku ali pa celotna seasna savnanja. Ni pa dovolj le enkrat. Zavestno je potrebno takšne majhne korake ponavljati, da postanejo navada in izpodrinejo slabo. Največji korak se zgodi, ko ta preklop naredimo ˝v glavi¨. 

Jasni cilji in načrti

Če vemo, kaj želimo, kam moramo in kaj nas še čaka, vemo, čemu slediti in kaj storiti. Čas namenimo temu, da cilje čimprej dosežemo ter uresničimo načrte in kar naenkrat nam ga˝zmanjka˝ za nepomembne tatove naše energije.

Jasen cilj nas vodi, da se lažje upremo skušnjavam in izognemo oviram. Detox kot cilj je lahko kratkoročen – vikend cilj, če pa želimo, bo tudi učinek dolgotrajen, pa si moramo vzeti detox kot proces, med katerim se učimo, izpopolnjujemo, spreminjamo.

Zavedanje

Začutite potrebo po aktivnosti na socialnih omrežjih, pregledu novosti med objavami in sporočili? Na tej točki se ustavite in pomislite – zakaj? Bi se radi čemu izognili, preusmerili pozornost, podaljšali proces? Vam je dolgčas, ste osamljeni, pogrešate kaj? Ko razumemo vzorce, po katerih odreagiramo, je veliko  lažje le-te spremeniti.

Znanje

Naučiti se morate prepoznati, kdaj je digitalizacija in tehnologija za vas uporabna, kdaj pa moteča. S pozornim opazovanjem samega sebe, obnašanja, reakcij in odnosov se boste spoznali v celoti – fizično, duševno, miselno, psihično. Ko se dobro poznate, veste kaj potrebujete in kaj želite.

Kot pri vsaki dieti skrajnosti ne pridejo v poštev. Za dolgoročni uspeh je nujen pristop v mejah normale. Ni vam treba pometati vseh predmetov, ki imajo kabel in utripajočo lučko. Spoznati moramo, kdaj je smotrno, da je kabel vključen in lučka utripa ter kdaj odklopiti vse skupaj vključno s seboj.

Ne pozabite: še vedno so na voljo običajne a super učinkovite budilke; vaš telefon ima funkcijo Letalski način; ne potrebujete 14 dni dopusta in v družbi je lažje!

Shopping Cart