Savna na drva 1.del: V savni želimo več kot le kaplje potu

Finci (in nasploh vsi skandinavski do vzhodni narodi) so pionirji v savnanju. Razvajajo (in predvsem skrbijo za svoje zdravje) že tisoče let, prvi zapisi o savnanju pa segajo v davno leto 1112. Si predstavljate, kako so si savno ogreli v vseh teh letih, pred elektriko in električnimi pečmi?

Na drva! Mogoče se nam dandanes zdi odveč že sama misel na drva in ˝delo˝, ki ga imamo z njimi. Savnanje je sprostitev in odmik od dela, ne da si ga naredimo s tem še več. Tako je, savna na drva je ravno nasprotno – je vse, kar potrebujemo za popoln relax in odklop!

V savni želimo več kot le kaplje potu!

˝Point˝, kot radi rečemo, je v celotnem postopku, ki je zares prava sprostitev in izkušnja tradicionalnega savnanja. Predstavljajte si prijeten ambient savne in prostora okoli nje, ki je namenjen za počitek, peč na drva, vonj po lesu in prijetno toplino. Vzamete si dovolj časa samo zase in pravi odklop od stresnega vsakdanjika. Res je – da se dobro spotimo, je dovolj že pol ure. Vendar želimo več – želimo se odmakniti od skrbi, elektronskih naprav in konstantnih piskov, opomnikov in obiskov. Želimo čas zase in svoje bližnje, čas za popolno sprostitev in skrb za naše telo, zdravje, misli in duha. In savna na drva točno to je!

Pripravite drva, zakurite peč in počakate, da se peč ogreje in z njo tudi kamenje. Vmes skrbite za ogenj, se pripravite na savnanje, sprostite. Potem se začne eksperiment – kakšna temperatura nam odgovarja, kakšno vlago želimo, način polivanja vode po kamenju itd. Vsakič se lahko savnamo na drugačen način. Možnosti je neomejeno. Vmes se ohlajamo, si privoščimo počitek, prigrizek.

Nežen vonj po lesu in dimu bo ustvaril še bolj pristno doživetje tradicionalnega načina savnanja.

K savnanju povabimo še druge družinske člane ali prijatelje.

Savna na drva za sprostitev vseh čutov

Včasih je bilo savnanje pomemben del druženja, ki se je začelo že s pripravo savne. To je vključevalo pripravo kurjave, kurjenje, vzdrževanje toplote in potem samo savnanje z ohlajanjem in počitkom, hrano ter pijačo. Sprostitev, druženje in skrb za zdravje so združeni na najboljši način.

Savnanje je proces, ritual – ki nam lahko največ da ravno, če ga opravimo v celoti. Seveda si lahko občasno privoščimo bližnjico, vendar je veliko bolj učinkovito, da si vzamemo čas za celoten postopek – in s tem predvsem zase.

Za odličen zaključek pa:

Shopping Cart