Bi verjeli, da je učinkovitost savne odvisna tudi od kamenja?

Kamenje v peči za savno ima veliko vlogo pri izkušnji savnanja – verjetno veliko večjo, kot ste si mislili. Ste vedeli, da sta vlaga in temperatura odvisni od kamenja? In da s pomočjo kamenja ustvarjate v savni različne klime in terapije?

Predvsem pa je zelo pomembno – ne zamižite na eno oko, ko gre za kakovost kamenja!

Zakaj?

1. Kamenje se obrablja

Kamenje s spremembami temperature izgublja kakovost. Zaradi raztezanja in krčenja razpoka, izgublja trdnost in s tem tudi zmožnost zadrževanja toplote. Pozornost mu je potrebno nameniti vsaj enkrat letno, ga pregledati, odstraniti okruške in razpadle kose ter ga nadomestiti z novim.

2. Kamenje vzdržuje temperaturo

Več kamenja kot segrejemo, dlje časa bomo v savni vzdrževali temperaturo, le-ta bo bolj konstantna. Kamenje predstavlja akumulacijo za energijo, ki jo vnašamo s segrevanjem grelcev. Sicer je na začetku segrevanja nekaj več materiala, ki se mora segreti, je pa potem učinek toliko daljši.

3. Kamenje pomaga pri ustvarjanju željene pare

Ko polijemo vodo po segretem kamenju, ta izpari v prostor. Če želimo kratkotrajno in inntenzivno vlago, hitro polijemo vodo po kamenju, para bo zelo intenzivna vendar bo hitro izhlapela. Če želimo bolj bogato in dlje trajajočo paro, potrebujemo tudi več kamenja, po katerem bomo počasi razlivali vodo, ki se bo uparjala in širila v savno. Peči, ki imajo od vrha do tal dostop do kamenja, omogočajo, da kamenje polivamo tudi od strani.

Namig: V vodo za polivanje lahko dodamo nekaj kapljic eteričnega olja za dodatno aroma terapijo.

4. Kamenje vpliva na delovanje grelcev

Grelni elementi, ki so znotraj peči morajo biti za pravilno delovanje tudi pravilno obdani s kamenjem. Pozor pri nalaganju! Kose kamenja moramo previdno naložiti med grelce – ne smejo biti dodani na silo, da ne poškodujejo grelcev – grelci se ne smejo ukriviti ali stikati. Kamenje mora biti med grelne elemente vloženo dovolj gosto, da se bodo učinkovito ogreli.

5. Željeno klimo v savni reguliramo s pomočjo kamenja

Temperaturo in vlago v savni lahko s pomočjo segretega kamenja učinkovito nadziramo. Pomagajo nam  ustvariti klimo, ki si jo želimo – nižje temperature, višjo vlago, večjo ali manjšo intenziteto, … Veliko je odvisno tudi od same količine kamenja v peči – manj kamenja se hitro segreje, vendar tudi hitreje ohladi, tudi para je bolj kratkotrajna. Z večjo količino kamenja imamo več prostora za eksperimentiranje.

Shopping Cart