Imajo barve res tako velik vpliv na naše telo?

Svetloba je odgovorna za ´vklop´ in izklop telesa in njegovih funkcij. Ne govorimo o dnevu in noči pač pa o svetlobi kot valovanju in vibracijah, ki imajo neverjeten vpliv na naše telo, skozi oči in kožo. Se ga zavedamo?

Vsak najmanjši foton vzdraži živčene celice v očeh in pošlje določen signal v možgane, v hipotalamus, ki uravnava vse življenjske funkcije, vključno s proizvodnjo melatonina, hormona, ki vpliva na vsako telesno celico, njeno delovanje ter delovanje vseh kot celote. Če so vse relacije med celicami v harmoniji, smo zdravi, srečni in nasploh odličnega počutja. Ravnovesje je pomembno na vseh področjih, predvsem pa v našem telesu, da lahko v okolju pravilno in usklajeno delujemo.

Vsako neravnovesje je zaznano v telesu kot bolezen, slabše fizično in psihično ter čustveno počutje.

Znanstvenik Edwin Babbitt je po številnih raziskavah predstavil obširno in izčrpno teorijo zdravljenja s svetlobo – oz. kakor radi rečemo, z barvami. Barve namreč niso nič drugega kot svetloba, ki oddajajo različne valovne dolžine in jih zato naši možgani različno zaznajo.

Omenjeni znanstvenik je identificiral rdečo barvo kot stimulant, predvsem krivi in v manjši meri nekaterih živcev; rumeno in oranžno kor živčne stimulante, modro in vijolično kot blagodejno za vse sisteme in s protivnetnimi lastnostmi. Verjel je, da lahko vplive različnih barv na telo, organe in sisteme, ki delujejo v nas, učinkovito uporabimo za vzpostavljanje ravnovesja – z izbiro pravilne barve, ki bo vplivala na določeno funkcijo oz. organ v telesu, ki je izgubila svoje ravnovesje v delovanju.

Čakre in barvna terapija

Koncept čaker je predvsem vzhodni koncept dojemanja delovanja telesa – sedem točk-čaker, ki so glavni energijski centri – vsak ta center je odziven na drugo barvo. Čakre, ki se nahajajo na mestih večjih endokrinih žlez, ustrezajo določenim stanjem zavesti in osebnostnih tipov, prav tako pa tudi različnim organom in telesnim funkcijam. Zato je povezava barvne terapije v relaciji vpliva na telo.

Odkrit je bil tudi pomirjajoč vpliv določenih barv in dokazano zmanjšan pojav agresivnega vedenja in nasilja – kot test in dokaz so na ˝problematičnih˝ področjih v mestih začeli uporabljati modrikasto razsvetljavo in beležili zmanjšanje pojava neželenega vedenja.

Dober primer so tudi tako imenovane, zelene sobe – prostor, kjer nastopajoči čakajo, preden gredo pred kamere v studio – stena, pohištvo, elementi v prostoru zelene barve pomirjajo.

Barvna terapija kot del termalne in zdravilne terapije v savni

Pozitivne učinke barv in svetlobe lahko na enostaven način apliciramo tudi v prostore, ki so namenjeni sprostitvi, rehabilitaciji, zdravljenju in nasploh skrbi za naše zdravje. Spa in wellness centri, prostori za počitek in več kot primerno, savna.

Popolna sproščenost, odprte pore na koži še dodatno spodbujajo in omogočajo vpliv svetlobe na telo.

Primer uporabe barve terapije:

v jutranjem in dopoldanskem času: rdeča, oranžna, rumena – energijsko močan vpliv – poživlja, napolni z energijo, motivira

popoldanski in večerni čas: hladnejše barve, modra, zelena – pomirjajoč vpliv – sprošča, umirja

Vir: Savne Štrus, mrsauna.co

Shopping Cart