Kako telo pripraviti na izzive hladnih mesecev?

Poletje se počasi poslavlja, mi pa še vedno z mislimi na soncu, fit in polni elana. Bo ostalo tako tudi, ko bo zunaj mraz, dež in sneg ter se bomo zbujali v meglena jutra? Preverimo, kako bomo ohranili naše telo v dobri fizični in psihični kondiciji, se uspešno borili proti virusom in bacilom ter se splošno vzdrževali odlično počutje.

Pozor! Ne uberite najkrajše poti, ki sicer vodi do lekarne – ta nas hitro zapelje v krog, iz katerega ni lahko.

Prva ohladitev

​Telo, ki je bilo precejšen čas v polnem pogonu na odličnih pogojih, bo ob prvi ohladitvi doživelo pravi šok, ko se bo prvič občutno ohladilo. Že ko nas poleti obišče hladna fronta in rahlo ohladi ozračje, se pritožujemo, kihamo in se zavijamo v jopice. To je dovolj močan dokaz, da je telo potrebno pripraviti na daljše obdobje hladnega vremena, ki ga otežimo še z nenehnim prehajanjem iz toplega na mrzlo – velike temperaturne razlike, ki jih naše telo doživlja večkrat na dan, vsekakor niso blagodejne.

1. Pravilno nahranimo telo

Naše telo ima izjemne sposobnosti prilagajanja, samoohranitve in zdravljenja, če mu priskrbimo pravilne snovi v zadostnih količinah. Telo samo ve, kako z njimi razpolagati, da si zagotovi normalno delovanje. Vendar pa naravno ravnovesje hitro zamajemo z različnimi vplivi, dodatki in sodobnim načinom življenja, zato moramo za vzpostavitev stanja tudi sami pripomoči.Pazite na zadosten vnos mineralov, vitaminov in antioksidantov, zdravih omega maščob, spremljajte svoje telo, česa mu primanjkuje in mu to zagotovite. 

2. Po super živila ni potrebno čez ocean

Police se šibijo pod superživili, oglasi obljubljajo popolno in takojšnjo ozdravitev, vsepovsod pa so na voljo različne ¨bližnjice¨ do odličnega počutja in zdravja. Preden se prepustite zavesti obljubam pomislite, kaj, kako, kdaj in zakaj lahko sami poskrbite zase, za svoje telo in zdravje. Ne poslužujte se kratkoročnih rešitev, ki mnogokrat vodijo v še večje probleme, ampak se držite načela – bolje preventiva kot kurativa – in z ˝zdravim˝ razumom, naravo ter nekaj truda vzdržujte dobro počutje in zdravje.Na voljo imamo veliko izbiro lokalnih in sezonskih živil, ki zagotavljajo telesu vse kar potrebuje in nam ponje ni potrebno čez ocena. Pomislite – kaj se dogaja s super hrano preden pride v vaš hladilnik in zakaj si nebi raje privoščili jabolka s sosednje kmetije.

3. HIDRACIJA!

Čeprav se poleti zaradi vročine opozarja pomembnost hidracije, nanjo ne smete pozabiti niti v hladnejših mesecih – telo ves čas potrebuje dovolj tekočine!

4. Ni slabega vremena za telesno aktivnost

Telo moramo vzdrževati tudi v dobi telesni kondiciji, da bo lahko kljuboval naporom in se branil pred obolenji. Aktivnost, predvsem na svežem zraku, nas tudi poživi in povrne energijo, ko nam jo primanjkuje. Kljub temu da smo že rahlo utrujeni, je zunaj temno in dežuje, si nadenimo primerna oblačila in se odpravimo vsaj na daljši sprehod. Res je, včasih se zgodijo tudi razmere, ko aktivnost ni mogoča, vendar je to redka izjema in je ne uporabljajte za izgovor 🙂

5. Naspite se

Kakovost in količina spanca je pomembna skozi celo leto, je pa v hladni polovici leta še toliko bolj zaradi večje obremenitve telesa ter porabe energije. Poskrbite, da si boste vzeli dovolj časa za počitek, saj je to čas, ko se telo krepi, obnavlja in nabira moči za nove napore.

6. Pojdite v savno!

Kot rečeno, naš imunski sistem slabijo konstatno izpostavljanje večjim temperaturnim razlikam – iz toplega stanovanja v mrzel avto, v toplo pisarno, čez hladno ulico po malico in tako naprej. Pomembno je, da telo okrepimo, da bo takšnim šokom kos. Pri tem vam bo v odlično pomoč savna, saj v njej telo kontrolirano izpostavljamo temperaturnim spremembam, mu zagotovimo dovolj počitka in omogočimo krepitev imunskega sistema, tako da telo namerno izpostavljamo naporu.

Dodatno lahko za svoje telo poskrbimo v savni tudi z zelišči, aroma terapijami in solno terapijo, ki zelo blagodejno vpliva na celoten dihalni sistem, ga očisti in zdravi.

Savna vam nudi zelo širok spekter razvajanja, užitka ter skrbi za vaše zdravje.

Shopping Cart