Kako telo pripraviti na izzive hladnih mesecev?

Poletje se počasi poslavlja, mi pa še vedno z mislimi na soncu, fit in polni elana. Bo ostalo tako tudi, ko bodo zunaj mraz, dež in sneg in se bomo zbujali v meglena jutra? Preverimo, kako ohraniti naše telo v dobri fizični in psihični kondiciji, se uspešno boriti proti virusom in bacilom ter na splošno vzdrževati odlično počutje.

Pozor! Ne uberite najkrajše poti, ki vodi do lekarne – ta nas hitro zapelje v krog, iz katerega ni lahko.

Prva ohladitev

​Telo, ki je bilo dlje časa v polnem pogonu, bo ob prvi ohladitvi doživelo pravi šok. Že ko nam poletje rahla fronta ohladi ozračje, se pritožujemo, kihamo in se zavijamo v jopice. Telo je treba pripraviti na daljše obdobje hladnega vremena, ki ga otežimo še z nenehnim prehajanjem s toplega na mrzlo – velike temperaturne razlike, ki jih naše telo doživlja večkrat na dan, vsekakor niso blagodejne.

1. Pravilno nahranimo telo

Naše telo ima izjemne sposobnosti prilagajanja, samoohranitve in zdravljenja, če mu priskrbimo potrebne snovi v zadostnih količinah. Telo samo ve, kako z njimi razpolagati, da si zagotovi normalno delovanje. Vendar pa naravno ravnovesje hitro zamajemo z različnimi vplivi, dodatki in sodobnim načinom življenja, zato moramo za vzpostavitev ravnovesja paziti na zadosten vnos mineralov, vitaminov in antioksidantov, zdravih omega maščob, spremljati svoje telo, česa mu primanjkuje in mu to zagotoviti. 

2. Po superživila ni treba čez ocean

Police se šibijo pod superživili, oglasi obljubljajo popolno in takojšnjo ozdravitev, vsepovsod so na voljo bližnjice do odličnega počutja in zdravja. Preden se prepustite obljubam, pomislite, kaj, kako, kdaj in zakaj lahko sami poskrbite zase, za svoje telo in zdravje. Ne poslužujte se kratkoročnih rešitev, ki lahko vodijo v še večje probleme, ampak se držite načela – bolje preventiva kot kurativa – in z zdravim razumom, naravo ter nekaj truda vzdržujte dobro počutje in zdravje. Imamo veliko izbiro lokalnih in sezonskih živil, ki telesu zagotavljajo vse, kar potrebuje, in po katere ni treba čez ocean. Pomislite, kaj se dogaja s superhrano, preden pride v vaš hladilnik, in se vprašajte, ali si ne bi raje privoščili jabolka s sosednje kmetije.

3. Hidracija!

Čeprav se poleti zaradi vročine opozarja na pomembnost hidracije, nanjo ne smete pozabiti niti v hladnejših mesecih. Telo ves čas potrebuje dovolj tekočine!

4. Za telesno aktivnost ni slabega vremena

Telo moramo vzdrževati v dobri telesni kondiciji, da bo lahko kljubovalo naporom in se branilo pred obolenji. Aktivnost, predvsem na svežem zraku, nas poživi in povrne energijo, ko nam je primanjkuje. Tudi če smo že rahlo utrujeni, je zunaj temno in dežuje, si nadenimo primerna oblačila in se odpravimo vsaj na daljši sprehod. Včasih aktivnost res ni mogoča, vendar je to redka izjema in je ne uporabljajte za izgovor :).

5. Naspite se

Kakovost in količina spanca sta pomembni celo leto, v hladni polovici leta pa še toliko bolj zaradi večje obremenitve telesa in porabe energije. Poskrbite, da si boste vzeli dovolj časa za počitek, saj je to čas, ko se telo obnavlja in nabira moči za nove napore.

6. Pojdite v savno!

Naš imunski sistem slabi konstantno izpostavljanje večjim temperaturnim razlikam – iz toplega stanovanja v mrzel avto, iz tople pisarne na hladno ulico po malico in tako naprej. Pomembno je, da telo okrepimo, da bo tem šokom kos. Pri tem vam bo v veliko pomoč savna, saj v njej telo namerno in nadzorovano izpostavljamo temperaturnim spremembam in naporu, mu zagotovimo dovolj počitka in omogočamo krepitev imunskega sistema.

Dodatno lahko za svoje telo v savni poskrbimo tudi z zelišči, aroma terapijami in solno terapijo, ki zelo blagodejno vpliva na dihalni sistem, ga očisti in zdravi.

Savna vam nudi zelo širok spekter razvajanja, užitka ter skrbi za vaše zdravje.

Shopping Cart