Kaj sledi, ko stopim iz savne?

Kombinacija sproščujoče vročine v savni in osvežujoče ohladitve naše telo in misli odpelje daleč stran od vsakdanjih skrbi, opravil in natrpanega urnika. Velja pravilo, da je čas savnanja enak času ohladitve in počitka po njem – vsekakor pa je pomembno, da poslušate svoje telo. Prav tako pri ponovitvah savne in ohlajanja. Za savnanje je primeren katerikoli del dneva, velikokrat pa si savno privoščimo v zgodnjem večeru, ko opravimo z vsemi dnevnimi obveznostmi in imamo končno čas za sprostitev ter pripravo na globok in kakovosten spanec.

Kako lahko še podaljšamo sproščujoč občutek in poskrbimo, da bo imelo savnanje na nas čim boljši učinek?

Čas za ohlajanje

Prvi korak po savnanju je prehod telesa iz stanja potenja v nepotenje. Hladen tuš nas bo ohladil, telo pa se na vročino, ki ji je bil malo prej izpostavljen, še vedno odziva s potenjem. Vsaj 15 minut bo potrebovalo, da to stanje umiri, čeprav je ravno ta faza ključna v procesu sprostitve.

Če se boste v tem trenutku hitro oblekli in oddrveli naprej, boste izničili mnogo pozitivnih vplivov, ki vam jih popoln ritual savnanja lahko nudi.

Čas za udobje

Ko se boste prenehali potiti in boste popolnoma ohlajeni, si oblecite lahka in udobna oblačila. Pazite, da se ne oblečete preveč. Telo in njegovo delovanje sta še vedno zelo občutljiva – hitro se lahko zgodi, da se zopet sproži stanje potenja.

Pogasite žejo!

Telo je med potenjem v savni izgubilo veliko tekočine, z njo pa tudi vitaminov in mineralov, zato je pomembno, da poskrbimo za hidracijo. Vendar ne pretiravajte z enkratno količino. Telo bo lahko pravilno absorbiralo tekočino, če jo bo prejelo počasi in enakomerno.

Privoščite si prigrizek!

Ker je priporočljivo, da vsaj uro pred savnanjem ne zaužijemo hrane, bo zdaj ravno pravi čas, da si privoščimo prigrizek. Velikokrat je prisotna želja po slani hrani, kar je posledica dehidracije. Najbolje je, da nas slani prigrizki ne premamijo in se odločimo za kaj bolj zdravega in lahkega – sadje, zelenjava, zelenjavne juhe, kar bo delno potešilo tudi žejo.

Čas za spanje?

Če ste si savnanje privoščili zvečer, potem se lahko odkrito veselite globokega in kakovostnega spanca. Sproščeno telo in, zelo pomembno, sproščene misli so več kot pripravljene, da si popolnoma odpočijejo.

Ne glede na čas, ki smo ga izbrali za savnanje, pa poskusimo čim dlje užiti to vzdušje in občutek, ki nam ga zagotovi savna – potrudimo se, da opravila in opravke prestavimo ali vsaj malo odložimo, si vzamemo čas zase ter se popolnoma posvetimo sprostitvi.

Shopping Cart