Golota v savni: Je pri nas samoumevna ali stvar pogumnejših?

Verjamem, da se bo marsikdo ob tem naslovu posmehnil, češ kaj sprašujem, drugi zgroženo pomislil, da se gol pa že ne bo razkazoval, tretjemu pa bo vseeno – kakor komu paše. Se pa debate glede golote v savni in tukaj ne mislim samo javne savne, velikokrat odprejo in so zelo zanimive, saj so tudi med zavezanimi ˝savnarji˝ različna mnenja in argumenti. Predebatirajmo ZA in PROTI + nekaj besed o naši (ne)kulturi v savnah

Splošno znan ali mogoče bolje, razširjen podatek je, da se v savno vstopi gol. Zakaj tako? Savna je že od nekdaj prisotna v severnih deželah, kjer velja skoraj za svetišče. V njej so se ljudje zdravili, sproščali, verjeli so, da v savni domujejo dobri duhovi, predstavljala je tudi zatočišče, marsikje pa tudi mesto rojstva otroka zaradi visoke stopnje higiene. Savno na tleh, od koder izvira, dojemajo kot vsakdanji ritual, s katerim poskrbijo za telo in dušo. Tako so vzgojeni že od malih nog, goloto sprejemajo kot naravno danost in v savni niti ne pomislijo na sramežljivost ali seksualnost. Golota v savni zagotavlja vzdrževanje higiene in zdravja.

Kako je pa pri nas?

Zakaj gol v savno? 

Kot rečeno, golota v savni je namenjena izključno zagotavljanju higiene in zaradi našega zdravja. Zaradi povečanega potenja koža še posebej ne sme biti ovirana – tako se lahko očisti, zadiha in regenerira. Poleg tega lahko zaradi oblačil, sploh kopalk, ki so iz neprepustnih materialov, pride do vnetij, alergij ali drugih nevšečnosti.

Hkrati je potrebno v savni zagotoviti higieno, ki jo lahko najlažje vzdržujemo brez oblačil, z upoštevanjem, da se dele telesa, ki so v stiku s površinami savne, podloži z brisačo ali rjuho.

Ko vstopamo v savno zaradi sebe, sprostitve, časa, ki si ga vzamemo zase ter skrbi za zdravje in boljše počutje, golote niti ne opazimo. Četudi so v savni še ostali obiskovalci, ki so prišli tja z enakim namenom kot mi, je neprijeten občutek popolnoma odveč.

V različnih javnih savnah naletimo na različna pravila – nekje so oblačila strogo prepovedana, drugje se vsi savnajo v kopalkah. Hm, … Zato je najbolje za pristno izkušnjo savnanja sedeti miru v domači savni, kakorkoli nam paše.

Torej, zakaj gol v savno? Za učinkovito, zdravo savnanje!

Zakaj v savno oblečen?

Izraz ˝oblečen˝ se v temu primeru razume bolj kot zakrit, ovit. V kolikor vam je vseeno neprijetno ob goloti v savni, lahko uporabite brisačo ali bolje, tanko bombažno rjuho. Pozor! Ob tem ne pozabite, da morajo biti površine, kjer boste v stiku s savno še vedno pokrite, ni dovolj, da ste zakriti samo vi. Prav veliko argumentov proti goloti v savni ni. Čeprav ste bolj zadržane narave, je lahko obiskovanje savn za vas izziv, kako se tega občutka znebiti, postati bolj odprt in goloto začeti dojemati kot naraven pojav.

Nekatere javne savne imajo pred vhodom znak s prečrtanimi kopalkami, kar smatram za edino pravilno. Je pa najti precej savn, ki glede tega niso opredeljene in je odločitev prepuščena obiskovalcem.

Ob tej priložnosti bi dodala nekaj besed še o kulturi savnanja, za katero opažam, da je v slovenskih javnih savnah primanjkuje. Verjamem, da je med nami večina ¨savnarjev¨, kateri s tem nimamo problemov, velikokrat pa naletimo na neprimerno obnašanje, ko se odpravimo sprostit v wellness center. Spodnje točke razumite bolj stvari, katere razjezijo vsakega s pravim namenom v savni:

1. V savni se ne govori, klepeta, smeji!

2. V savni se dele telesa, ki se dotikajo savne, podloži z brisačo ali rjuho

3. V savno se vstopi stuširan, prav tako sledi tuširanje po izstopu iz savne

4. V savni in prostorih ob njej je golota naraven pojav in NE sredstvo za spodbujanje seksualnosti

5. Savnamo se zaradi nas in našega dobrega počutja in ne, da tekmujemo, kdo bo zdržal dlje!

Kaj pa vas še dodatno ˝pogreje˝ v savni?

Shopping Cart